Alt er bare rot!Hva gjør du?

Det ene kravet etter det andre ramler inn i postkassen. Du får angst ( bokstavelig talt) av å se ett brev i frykt for nye krav og legger brevet i en skuff.

Brevene i skuffen ligger der og vokser som en vond negl i huden.

Det er røde tall så langt øyet kan se. Hvordan skal du komme deg ut av dette uføret?

Regninger bare hoper seg opp!

Jeg har personlig aldri sittet i den situasjon selv, men jeg vet hva angst er. Og den spøker man ikke med.

Det jeg skriver nå er kun erfaringer/teknikker jeg har gjort selv og det er ikke noen garanti for at de vil fungere for deg, men det er verdt ett forsøk.

Det første man bør få sikret er at inntekter er høyere en utgifter. Du kommer rett å slett ikke unngå å sette opp ett budsjett.
Start med å åpne brev og sortere dem etter prioritet ( eks : full krise- haster-haster snart- kan vente) Det kan være enklere en du tror, men det krever litt jobb fra deg. Ha realistiske mål om hva du trenger å ha med i budsjettet.

Det finnes gratis budsjett versjoner i eks. Word om du har det. Sifferene i dette budsjettet er fiktive.

Eksempel :

  • Lønn og andre inntekter- sjekk nettbanken om du ikke vet hvilke summer det er.
  • Faste utgifter- her er det mange punkter som regel. Men det er ofte man kan gjøre noe med de også ved å sette ned hastigheten på Internett, færre mobildata for en billigere telefonregning, bytte strømleverandør, forhandle med forsikringselskapet- se hva du har og ikke trenger og deretter få prisen ned. Lettere en du tror.
  • Sett av penger til mat- en fast sum hver måned, del den opp i 4 (uker) og se hva du kan bruke på mat hver uke. Ikke ha margin. Her må du være hard med deg selv og ærlig.
  • Bruker du penger på bensin bør du finne ut hvilken dag og tid det er billigst for deg å fylle opp tanken. Sett av en fast sum til dette også og del den opp i 4, så vet du hva du har å bruke hver uke. Kjører du kollektivt så sjekk om det finnes rabatt ordninger du ikke har eller om du kan betale mindre en du gjør ved små endringer( gå av litt tidligere o.l)
  • Prioriter regninger riktig- sett opp en liste over hva som er viktigst! Og regn over hva du bruker- hvor kan du endre og hva blir totalsummen? Denne summen bør settes på en egen regningkonto. Min prioritet er slik i rekkefølgen : hus lån/leie, strøm, forsikring, barnehage/sfo, kredittkort ( skyhøye renter), kommunale utgifter, telefon, Internett, andre utgifter i prioritert orden.
  • Legg vekk tanken om shopping en stund, sjekk hva du allerede har. Spør venner og familie om de vil bytte med deg, kanskje du har ting du ikke bruker eller som er for små. De andre kan sitte med samme problem.

Har du så mye gjeld, som stadig vokser at du kanskje har rett på gjeldsordning? Dette er nok det første jeg vill gjort om gjelden min ikke var håndterbar lenger. Les mer om offentlig gjeldsordning her. 

Det følger med en del krav til å få offentlig gjeldsordning. Så man bør undersøke hva som skal til for å få den innvilget.

Men det gjelder også å ikke ha telefonskrekk, for det kan være mange vanskelige telefoner som man må ta. Telefoner til kreditorer, familie, venner osv.

Ta telefon opp , snakk til deg selv i speilet mens du ser på deg selv. Lat som du snakker med en kreditor, øv deg.

Silje Sandmel fra Luksusfellen har også noen tips å komme med hvis du er kommet i økonomisk krise.

Det hender det hjelper å prate med noen. Gode venner, nær familie, kolleger. Når det først er «ute av sekken» er det oftere lettere å gjøre noe med det eller og be om hjelp.

Jeg ønsker deg lykke til og jeg heier på deg for langt der inne er du god nok og dette kan du få til.

#personligøkonomi #krise #gjeld #merenjegklarer #fåhjelp #gjeldsordning #kreditorer #gnierfrublogg #tips #problem #budsjett #penger #beomhjelp #snakkmednoen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s