Nominell og Effektiv rente???

Hæ???

Er du som meg som svarer dette? Da skal jeg enkelt lære deg forskjellen, så fortvil ikke.

Nominell rente er rentesatsen på lånet før gebyrer, og er vanligvis oppgitt som en årlig rente (pro anno, eller p.a., som betyr per år). Effektiv rente er nominell rentepluss gebyrer og andre kostnader. Denne forteller deg den faktiske prisen på lånet.

Klippet og limt inn fra Sparebank 1 sine sider.

Men jeg husker aldri forskjellen, DET er mitt problem. Jeg må liksom se ting i bilder for å huske det. Nå skal jeg lære dere å se i bilde sammen med meg når det gjelder dette problemet og håpe at vi sammen husker forskjellen etterpå.

For meg blir det å sammenligne BRUTTO lønn med NETTO lønn. Brutto er jo før staten og alt annet krever sitt, netto er hva jeg har.

I overført betydning Nominell rente er hva utgiftene på lånet er FØR andre utgifter blir lagt på. Effektiv rente er avdrag med alle utgifter og gebyrer lagt til.

Forstår vi forskjellen nå? Jeg tror jeg skal huske det heretter, gjør du?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s