Hvordan få ungen(e) interessert i økonomi?

Mitt tips er- START TIDLIG!!

Det finnes ett hav av spørsmål- Hvor gamle skal barna være når man snakker om penger, hvor mye bør de får vite, når skal de få vite det, skal de få vite alt og mange mange flere.

Det er ikke alltid like greit å vite hvordan man skal involvere de små håpefulle i familiens økonomi.

Jeg tenker at her finnes det ingen fasit, dette må tilpasses hver enkelt familie. Men noen retningslinjer kan jo være greit å ha. Jeg deler vår erfaringer, men det er slett ikke sikkert dette passer for din familie. Prøv deg frem.

Jeg startet med lav terskel økonomi når ungene var rundt 3 år gamle og ville ha is/sjokolade osv i butikken. Istedenfor å si nei, sa jeg at de pengene som isen koster må vi bruke til å kjøpe en kartong melk for istedet og at melken får alle i familien glede av. Isen er det bare DU som får glede av. Det gikk ikke like glatt hver gang, men stort sett forstod 3 åringen meningen med det. De gangene det ikke gikk som smurt så tok jeg den faktiske kampen med hyl og grin. Og de gangene 3 åringen ikke spurte etter is, foreslo jeg det selv innimellom slik at 3 åringen viste at det kunne vanke is en gang i blant, uten mas også.

Jeg startet også med «ukelønn» i samme alder i form av klistremerker og premier med 10 klistremerker = lekeland tur, kino eller velge seg leke osv.

Når de kom opp i skolealder gikk vi over til penger, men ikke noen store summer. De skal også få lov å vite at man må spare for å kunne kjøpe seg dyre ting, og da hjelper ikke høy ukelønn på med dette.

I Mai 2019 er ungene her 9 år og 6 år gamle og har 20 kr og 45 kr uken i lønn hvis de klarer antall oppgaver/kryss som skaffes de skal gjøre. Klarer de det ikke, betyr det null i lønn og antall kryss ( som vi bruker her) overføres til neste uke.

Poenget mitt er , hvis man starter å prate om penger i en tidlig alder vil interessen øke etterhvert.

Her spør alltid ungene hva ting koster hvis vi har kjøpt inn noe eller brukt penger på ting. De undres og tenker, for de vet at de 500 kr vi brukte på fornøyelse bruker mamma 6-7 timer (tenker netto lønn) på å tjene inn. siden vi har pratet om dette tidligere over flere ganger.

Hvis vi er i lekebutikken kan de spørre om hva en leke koster, hvis jeg sier 800 kr da, sier de » oi- det var dyrt» også går de videre. Dette gjelder spesielt storesøster på 9 år som forstå litt mer, men det smitter vist over på lillebror merker jeg. Til mammaen store glede. Jeg vil at de skal bli beviste på valgene de gjør når de skal ut å handle å voksne mennesker.

Jeg håper det om ikke annet.

Lek med familiens økonomi.

Vi har også laget økonomi lek hjemme, med spørsmål om familiens økonomi. Den som vinner får en is. Vi har enten laget spørreskjema eller brukt Kahoot.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s